רישיון עסק נדרש עבור עסקים בתחומים וענפים מסוימים כפי שקבע המחוקק. נכללים בהם עסקים בתחומי בריאות, רוקחות וקוסמטיקה, דלק ואנרגיה, שמירה ואבטחה, מזון, חקלאות ובעלי חיים, מים ופסולת, מסחר ושונות, עינוג ציבורי – נופש וספורט, רכב ותחבורה, תעשייה, מלאכה ומחצבים ואחרים הרשומים על פי החוק. הרישיון ניתן על ידי הרשות המוניציפלית אשר בתחומה קיים ופועל העסק. הוא נדרש בעת הקמתו, שינוי מבנה שלו, שינויי בעלות, שינויים בשטחו ועוד. קיימים רישיונות לצמיתות, לתקופה מוגבלת וזמנית. תהליך הוצאת הרישיון נעשה בתהליך מורכב ובירוקרטי.
תהליך קבלת הרישיון
כדי לדעת מי צריך רישיון עסק, יש להבין כי קבלת הרישיון מותנית בעמידה בכל התנאים והקריטריונים אשר כלולים במפרט של הרשות המקומית. בין היתר סידורי כיבוי אש, תנאי תברואה מתאימים, תכנון פנימי נכון של המבנים ובטיחותם ועוד. קיימים קריטריונים ספציפיים לעסקים ייחודיים. כך, למשל, דרכי מילוט לאולמות אירועים, תיאטראות ואחרים בהם מתרכזים אנשים רבים, למפעלי ייצור מזון או מכירתו ועוד. קבלת הרישיון מעידה כי ננקטו בעסק כל האמצעים הנדרשים לשמירה על בריאותו, ביטחונו, בטיחותו ואיכות חייו של הציבור.
סנקציות להפרות
המועצה המקומית אף אחראית על אכיפת החוק ורשאית להטיל סנקציות, קנסות ועונשים אחרים על מי שלא השיג רישיון או שהשיג כזה ואינו עומד בתנאיו. העבירות על אי קיומו מוגדרות כפליליות. הן יכולות להגיע, במקרים קיצוניים, עד כדי מתן צו לסגירת העסק. תהליך הסדרת הנושא חייב להיעשות עם תכנון מסודר וכדאי לקבל ייעוץ וליווי ממומחה לנושא רישוי עסקים בתל אביב, ירושלים או כל עיר אחרת בה העסק עתיד להיפתח. יהיה צורך להכין את המקום מבחינת תשתיות, להכניס את כל המערכות הנדרשות על פי התקנים שנקבעו ועוד. לאחר מכן ייבדק המקום ולאחר שכל הנושא יוסדר לשביעות רצון המפקח יינתן הרישיון. מומחה מיומן ייעץ היטב, יכין תוכניות, ינהל משא ומתן ויקצר הליכים.