מתי נצטרך חוות דעת אקטוארית?

מתי נצטרך חוות דעת אקטוארית?

ישנם תחומים שונים שמשפיעים על חיינו גם אם אנחנו לא מודעים לכך, אפילו אם מדובר בהשפעה ישירה, השפעה שאנחנו לא יכולים שלא לשים לב אליה.

דוגמא טובה לכך, היא כל הנושא של חוות דעת אקטואריות. על פניו, כמעט אף אחד מאיתנו, כגורם פרטי, לא יפנה אל אקטואר אדי קומיסרנקו בשביל לקבל ממנו חוות דעת אלא במקרים מסוימים, אותם נציג מיד. אך באופן מעשי, לחוות דעת כאלה יש השפעה משמעותית על החיים שלנו, מאחר והן בונות עבורנו תוכניות פנסיה וביטוח, דרך חברות ובנקים אשר משפיעים על כל השוק ועל ההתנהלות שלו, הן כמעסיקים, הן כשכירים או כעצמאים.

בתור גורם פרטי, כפרט בודד, אנחנו נשתמש בחוות דעת אקטוארית, בשביל לדעת כיצד לתכנן את תוכנית הפנסיה שלנו. אנחנו יכולים לפנות אל איש מקצוע, להציג בפניו את הנתונים שעומדים לרשותנו, בין אם זה נתוני שכר, חסכונות, משפחה וכדומה, והוא יעזור לנו, בין היתר על ידי ניתוח משוער של הכנסות והוצאות עתידיות, שנות עבודה וגיל פרישה, איזו תוכנית פנסיה יכולה להתאים לנו, כמה אנחנו יכולים להפריש עבורה.

בתור לקוחות של חברות ביטוח או בנקים, אזי שאנחנו נשתמש בחוות דעת אקטואריות באופן עקיף, שכן אותם גופים עובדים עם אקטוארים בשביל שהם יציגו להם ניתוחים, תחזיות ותוכניות לעתיד. הם יבחנו את שוק הפנסיה, שוק העבודה, רמת תוחלת החיים, נכויות ומחלות, ועל פי זה, הם יקבעו כיצד יש לפעול בתחום.

כמובן שלא רק בנקים, חברות ביטוח וגופים מסחריים משתמשים בחוות דעת כאלה, אלה גם משרד האוצר, משרד הרווחה, ביטוח לאומי וגורמים נוספים אשר יכולים להיות מושפעים מכך, בצורה כזו או אחרת.

חשוב לומר, כל חוות הדעת של האקטוארים מבוססים על נתונים קיימים מצד ומצד שני על תחזיות לעתיד. ייתכן מאוד שיהיו שינויים מסוימים במהלך הזמן, אך מאחר ומדובר על חוות דעת מבוססות על מגמות, סביר להניח שזה לא יקרה כל כך מהר, מה עוד שטעות הדגימה היא בדרך כלל נמוכה בתוכניות שכאלה, ולוקחים אותה גם בחשבון.

כתוב/כתבי תגובה