עד לשנות השמונים, הדרך היחידה לטיפול באבנים בכליות הייתה על ידי ניתוח. מדובר היה בניתוח בהרדמה מלאה, עם החלמה יחסית ארוכה ולא הכי סימפטית. כיום, בחלק הארי של המקרים ניתן לבצע טיפול חלופי, שמרני. וגם כאשר נדרש ניתוח, ניתן להשתמש בשיטות מודרניות, זעיר פולשניות. נסביר מתי עושים מה – ריסוק אבנים בכליות או ניתוח.
אבנים בינוניות – אפשר לרסק
ההיגיון בביצוע ריסוק אבנים בכליות הוא פשוט. מדובר בשיטה שניתן לבצע ללא הרדמה מלאה אלא רק בטשטוש. אין צורך בחתך, החזרה לשגרה כמעט מידית. זאת ועוד – ברגע שמצליחים לרסק את האבנים, הגוף יודע לפלוט את השרידים בצורה ספונטנית (דרך מערכת השתן). לאחר זיהוי אבנים בכליות בגודל מהותי, שיכול להגיע גם לסנטימטר או שניים ואף יותר, ישנה שיטה אפקטיבית של גלי הדף. שיטת גלי הדף או שיטת גלי הלם (או ריסוק בשיטה חוץ גופית ESWL) מתאימות לאבנים בגודל ממוצע ואצל מרבית המטופלים שסובלים מאבנים בכליות.
ניתוח זעיר פולשני
באם ריסוק אבנים בכליות לא פתר את הבעיה או שהתגלו אבנים גדולות מדי, ניתן לבצע ניתוח מודרני. מדובר על ניתוח זעיר פולשני שנקרא גם אורטרוסקופיה. הדבר אף עשוי להתאים לאבנים יחסית נדירות בכליות, שעשויות ציסטין. ביצוע הניתוח מאופיין בכניסה זעירה ביותר (חתך מינימלי).
מכשיר הבדיקה נקרא אורטרוסקופ ויש לו יכולות אופטיות. כלומר הרופא יכול בצורה כזאת לראות בדיוק מה קורה בתוך הכליות או בשופכנים. שיטה זו מאפשר לבדוק בצורה מדוקדקת את דרכי השתן. במידת הצורך ריסוק האבנים נעשה על ידי לייזר. ישנן שיטות נוספות, פחות נפוצות, אך אלה הדברים העיקריים לגבי ריסוק אבנים בכליות או ניתוח.
למידע נוסף בנושא של ריסוק אבנים בכליות היכנסו לאתר https://nk-urology.com/